06 29 50 42 10 info@acupunctuurbaima.nl

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en het betekent letterlijk “het doorboren van de huid met een naald” (acus = naald en punctura = doorboren). Acupunctuur is een eeuwenoude en veilige behandelmethode voor diverse chronische en acute aandoeningen.

De wetenschappelijke basis voor acupunctuur is gelegd sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, door de operaties onder acupunctuur. In de Verenigde Staten is de acupunctuur in het onderwijs aan meer dan tachtig universiteiten geïntegreerd, waaronder Harvard Medical School en Stanford University.

Acupunctuur is een waardevolle aanvulling op de westerse geneeskunde omdat acupunctuur ook goed kan plaatsvinden naast andere behandelmethoden.

De drie meest elementaire krachten in de TCG zijn Yin, Yang en Qi. Qi is energie of levenskracht, maakt deel uit van alles wat bestaat en verbindt deze dingen. Acupunctuur richt zich op deze energie die door ons lichaam stroomt. Net als zenuw- en bloedbanen lopen er door ons lichaam energiebanen, die meridianen worden genoemd.

Deze meridianen zijn onder te verdelen in Yin en Yang. Als er gezondheidsklachten ontstaan, is dit volgens de leer van de TCG een teken dat de balans tussen de Yin en Yang is verstoord. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door diverse factoren zoals leefstijl, voeding, emoties, fysieke/mentale overbelasting of door klimatologische factoren zoals koude of vocht.

Een acupuncturist kan deze disbalans herstellen door in het lichaam of in het oor zeer dunne naaldjes te plaatsen. Er bevinden zich circa 400 acupunctuurpunten op het lichaam. Acupunctuur werkt op lichaam en geest en zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen. Daardoor beperkt het herstel zich niet alleen tot de klacht, maar heeft het een gunstig effect op de hele persoon.